VR 2011/77
2011-10-17
Voorwoord themanummer overheidsaansprakelijkheid
VR 2011/77
Met regelmaat staat het overheidsoptreden ter discussie: soms als toezichthouder op bedrijven of organisaties, soms als deelnemer in het private rechtsverkeer, maar ook als uitvoerder van specifieke overheidstaken. In dit nummer van Verkeersrecht is daarom speciaal aandacht voor de verschillende vormen van overheidsaansprakelijkheid. Met name gaat het dan om het optreden van de overheid in de overheidstaak c.q. als bestuursorgaan. Er wordt eveneens stilgestaan bij nieuwe c.q. komende wetgeving en bij het opzienbarende arrest van het hof Den Haag over de aansprakelijkheid van de overheid voor de dood van drie Bosnische mannen in Srebrenica. Zie hierover het artikel van Van Dam alsmede de desbetreffende uitspraak, opgenomen onder nummer 88.
In maar liefst een drietal artikelen wordt in dit nummer stilgestaan bij het wetsvoorstel 32 621: Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten. Omdat dit wetsvoorstel ook van invloed is op de mogelijkheden om bij de burgerlijke rechter te procederen, is een artikel van Scheltema opgenomen over rechtsmacht. In een ander artikel bespreekt hij de voorgestelde regeling inzake nadeelcompensatie. Van Ettekoven bespreekt beide voorstellen eveneens, maar dan meer thematisch. Tevens wordt een aantal kritische kanttekeningen bij het wetsvoorstel geplaatst.
Naar het oordeel van de redactie rechtvaardigt het belang van dit wetsvoorstel een bespreking door twee auteurs, vanuit een deels verschillend perspectief. Dat de artikelen (onvermijdelijk) enige overlap vertonen, heeft zij daarbij op de koop toegenomen.
Het artikel van Roef handelt over de mogelijkheid dat de overheid zelf als verdachte kan worden aangemerkt en strafrechtelijk kan worden vervolgd. De lijnen die uit de belangrijkste jurisprudentie van de afgelopen jaren kunnen worden gehaald, worden besproken en ook in Europees perspectief geplaatst. De strafvorderlijke immuniteit voor de decentrale overheid komt hierbij uitdrukkelijk aan de orde. Ook op dit terrein is er beweging op het wetgevingsfront (initiatief wetsvoorstel 30 538 tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht en andere wetten in verband met het opheffen van de strafrechtelijke immuniteit van publiekrechtelijke rechtspersonen ).
Kwakman gaat in zijn artikel in op het overheidsoptreden in strafvorderlijke context. Op dat terrein is een voorontwerp van wet bekend, de zogenoemde Wet schadecompensatie strafvorderlijk overheidsoptreden . Dat voorontwerp wordt door hem besproken en van (kritisch) commentaar voorzien. Ook staat de schrijver stil bij handhaving in het wegverkeer, waar strafrechtelijk en bestuursrechtelijk optreden gemakkelijk in elkaar overlopen.
De redactie