De civielrechtelijke aansprakelijkheid van een medisch deskundige. Rb. Midden-Nederland 27 maart 2013

VR-kort
Artikel
18 maart 2015

Mr. S. Steegmans
Aanleiding voor dit artikel is het door de Rechtbank Midden-Nederland gewezen vonnis van 27 maart 2013. In dit vonnis komt de vraag aan de orde of een medisch deskundige – die op gezamenlijke voordracht van partijen was benoemd – aansprakelijk is jegens de partij die zich niet in de conclusies van de deskundige kon vinden. De auteur bespreekt deze uitspraak, waarbij de voorwaarden voor aansprakelijkheid van een deskundige, zoals die door de rechtbank zijn geformuleerd, aan de orde komen.
De Rechtbank Midden-Nederland overwoog dat een (in de ogen van één partij) onjuist rapport nog niet betekent dat de deskundige jegens die partij onrechtmatig heeft gehandeld. Daarvan kan pas sprake zijn indien een rapport ver beneden de daaraan te stellen eisen blijft of indien sprake is van een flagrante schending van de belangen van één van de partijen. Deze twee mogelijkheden kunnen worden aangemerkt als open normen die wellicht in de toekomst nadere invulling krijgen.
Het civielrechtelijk aansprakelijk stellen van deskundigen lijkt (tot op dit moment) weinig soelaas te bieden voor de partij die zich geconfronteerd ziet met een hem onwelgevallige rapportage. De auteur meent dat partijen zich beter kunnen richten op de instrumenten die hen wel ter beschikking staan na het gereedkomen van een ongunstige rapportage. De uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland geeft aan dat het enkel niet eens zijn met de uitkomst van de rapportage niet voldoende is voor het aannemen van civielrechtelijke aansprakelijkheid van de deskundige. Mocht een rechter al zover willen gaan en overwegen dat door een deskundige onrechtmatig is gehandeld dan wel toerekenbaar is tekortgeschoten, dan rest nog het obstakel van het causaal verband tussen de rapportage en de schade. Bovendien moet in alle gevallen voldaan zijn aan het relativiteitsvereiste ex art. 6:163 BW.
Naar mening van de auteur is het voor de praktijk zeer onwenselijk als het aansprakelijk stellen van medisch deskundigen een vlucht zou nemen. Omdat de rol van de medisch deskundige voor beide partijen van groot belang en zeer waardevol is in het letselschadeproces, moet terughoudend met het aansprakelijk stellen worden omgegaan, want ‘welke deskundige zou nog bereid zijn een verklaring af te geven als hij gevaar zou lopen door de in het ongelijk gestelde partij om schadeverschuldiging te worden aangesproken (...)'.
 

Bron: 
PIV-Bulletin afl. 1, februari 2015, p. 12-16