Lydia Charlier, Erwin Audenaerde en Monique Ballering-van der Laan
Slachtoffers van letselschade staan vaak voor een langere periode van arbeidsongeschiktheid en herstel. Op termijn ontstaan benutbare arbeidsmogelijkheden, maar hoe zijn de re-integratiekansen optimaal te benutten? Het arbeidsrecht en het sociaal zekerheidsrecht stellen hun eigen eisen, en als een derde aansprakelijk is, speelt ook het aansprakelijkheidsrecht en de (verzekeraar van de) aansprakelijke persoon een belangrijke rol. Samenwerking in deze ‘driehoek’ ligt voor de hand, maar die wordt in de praktijk nauwelijks gezocht. Daardoor worden re-integratiekansen te weinig benut, met grote financiële consequenties voor alle betrokkenen, waarvan een groot deel zou kunnen worden vermeden.
Omdat professionals in de letselschade op de hoogte moeten zijn van de rollen en verplichtingen van alle betrokkenen, terwijl zij in de samenloop van arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en aansprakelijkheidsrecht gemakkelijk de weg kwijt kunnen raken, biedt dit nummer van Letsel & Schade een praktische gids voor aansprakelijkheid & arbeidsrecht & sociaal zekerheidsrecht & re-integratie.
In langlopende zaken ontstaan meestal problemen met de vaststelling van de aansprakelijkheid, de complexiteit van de causaliteit en de omvang van de schade. De auteurs concentreren zich op het laatste onderwerp, waarbinnen de post verdienvermogen vaak de grootste schadepost is, en daarmee de grootste hobbel voor de schaderegeling. Samenwerking bij re-integratie kan deze schadepost voor alle partijen verminderen, en daarmee het schaderegelingsproces bekorten en vergemakkelijken.
In drie delen worden achtereenvolgens de belangen, verplichtingen en verantwoordelijkheden geschetst van de 1. verzekeraar, benadeelde en werkgever, 2. geregistreerde casemanager en 3. de arbeidsdeskundige. In een gezamenlijk slotdeel formuleren de drie auteurs de conclusies en doen ze aanbevelingen voor een stappenplan.